Lukis dan Terus Lukis

Lukis kartun ni takder satu institusi yang formal di Malaysia ni. Kebanyakannya belajar sendiri, cuba-cuba tiru dan akhirnya dapat stroke yang disukai. Itu baru satu bab. Belum lagi masuk cara nak olah idea dan jadikan satu cerita.

Syukur masa aku start dulu ada juga rujukan dari buku karya kartunis Rossem. Itupun aku dapat dalam bentuk fotokopi. Aku pun tak berapa ingat macam mana aku bole dapat buku tu. Selain dari tu aku rujuk dari majalah Gila-Gila dan Gelihati lah… ceduk sana sini.

Stroke kartun aku sentiasa berubah-ubah tapi sebab cara garisan aku sama, jadi tak lari jauh pun. Pusing-pusing macam tu juga. Ramai kartunis yang aku admire antaranya Kartekana, Nen, Kulat, Kerengge, Don, Jaafar Taib, Zainal Buang Hussin, Adeputra, Pink, Nik, Ambo, Yo, Yaz Malee… ramailah. Tapi aku banyak tiru dari Kartekana. Aku suka kartun panggung propesta dia dalam Gelihati dulu.

Jadi kepada sesiapa yang nak start lukis kartun, jangan banyak fikir… lukis dan terus lukis. sampai kita puas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*