Peristiwa Tahun 1991

Dalam bulan Ramadhan tahun 1991, kartun aku dipilih untuk diterbitkan dalam Bakat Kita Gelihati. Kali ni memang tema puasa jadi pilihan penerbit, jadi kartun aku cepat jer tersiar.

Cuba korang baca cerita tu, confuse kejap kan? Kenapa Sungai Buloh? Kartun ni sebenarnya tak berapa relevan sangat pada masa sekarang sebab ceritanya berkisar peristiwa besar tahun 1991. Kalau siapa yang dah masih ingat pada tahun tu ada satu kes kebakaran kilang mercun kat Sungai Buloh. Gempar jugak berita tu.

Ni keratan akhbar yang aku jumpa dalam internet pasal peristiwa tu. Aku pun tak sensitif sangat tentang isu ni, apa yang terfikir idea terus jer lukis. Kalau sekarang mungkin ada jugak kena kecam.

Kalau mengikut kata-kata Pak Jab, kartun adalah satu medium untuk merakam peristiwa semasa, gelagat manusia dan suasana pada masa dilukis. Jadi kartun aku ni dikira salah satu daripadanya lah.

Zaman ni era Vanilla Ice, ko tengokla kartun aku pun terpengaruh jugak dengan fesyen waktu tu.

Mamat yang jual mercun tu pakai baju macam aku hahaha… tu tshirt favourite aku dulu, tshirt Robert Plant. Ok..nanti kita sambung lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

*